Законодавство всіх цивілізованих держав, у тому числі і України, надає своїм громадянам право вибору місця проживання, включаючи вільний виїзд на постійне проживання в іншу країну. В останні роки все більше наших співвітчизників реалізують це право на практиці. Причини і приводи для еміграції в іншу країну можуть бути самими різними: від прагнення знайти краще застосування своїм знанням і капіталу до елементарного бажання забезпечити більшу безпеку собі і своїм близьким.

Українські громадяни, які вирішили реалізувати своє право жити за кордоном, відносяться до декількох груп.

Представники першої з них, твердо вирішивши переїхати в іншу країну назовсім, продають на батьківщині все своє рухоме і нерухоме майно і починають життя на новому місці практично з нуля.

Представники другої групи інвестують вільні гроші в бізнес або нерухомість за кордоном, припускаючи в майбутньому проводити досить багато часу у відповідній країні.

І, нарешті, представники третьої, найчисленнішої групи, налякані нестабільною ситуацією в Україні, легалізуються за кордоном про всяк випадок, всерйоз не розглядаючи можливість надовго покинути батьківщину без достатніх на те причин.

Перебувати на території іноземної держави, у тому числі і Чехії, тривалий час на законних підставах можна тільки:

а). отримавши іноземне громадянство,
б). отримавши дозвіл на проживання (ВНП),
в). отримавши статус постійного місця проживання (ПМП).

Відразу отримати чеське громадянство можна тільки по програмі залучення в країну видатних учених, діячів культури і спортсменів. Дана програма передбачає прискорене (за 2-3 місяці) отримання чеського громадянства, що присвоюється указом міністра внутрішніх справ Чеської Республіки. Як і більшість інших країн, Чехія дуже стримано ставиться до надання свого громадянства, хоча у будь-якого іноземця є право після 5 років проживання в цій країні із статусом ПМП подати заяву на отримання громадянства Чехії.

Іноземець, який отримав громадянство Чеської Республіки, набуває всіх прав, закріплені в Конституції, але при цьому змушений офіційно відмовитися від свого колишнього громадянства.

Паспорт громадянина Чехії надає, крім політичних прав (виборчого, на заняття державних посад і т. д.), дві реальні переваги: ​​можливість оформити нерухомість в Чехії на себе і можливість безвізового в’їзду до ряду країн, з якими Чехією встановлено відповідний режим.

З іншого боку, наших співвітчизників, які вирішили домогтися отримання паспорта громадянина Чехії, чекає вихід з українського громадянства і досить жорсткий по відношенню до резидентів податковий режим у Чехії.

Однак якщо іноземець не є видатним спортсменом або діячем культури, тобто не має підстав претендувати на швидке отримання громадянства, це не означає, що він не зможе перебувати на території Чехії як завгодно довго, отримати дозвіл на працевлаштування та заняття підприємницькою діяльністю, володіти і розпоряджатися нерухомістю, оформляти візи в треті країни в посольствах цих країн у Празі.

Всі ці можливості відкриваються перед іноземними громадянами при оформленні «Внутрішнього паспорта іноземця» (по-чеськи – Ргuкаz про роvоlеnі до роbуtu Рrо cizince, скорочено РКР). Цей документ може бути зі статусом довгострокового перебування (ВНП) або зі статусом постійного проживання (ПМП). Взагалі, відповідно з чинним чеським законодавством, іноземці можуть перебувати на території Чеської Республіки короткочасно (для українців строк такого короткочасного безвізового перебування 30 днів), довготривало або постійно.

Отримання права на ПМП в Чехії пов’язане з виконанням певних вимог, починаючи з тривалості проживання в країні за ВНП протягом 5 років і закінчуючи доказом фінансової спроможності та обгрунтуванням бажання отримати ПМП саме в Чеській Республіці. Відповідно до законодавства Чехії, ПМП оформляється іноземцю в разі укладення шлюбу і возз’єднання сімей, а також з гуманітарних міркувань. Дозвіл на постійне проживання на території Чехії видається на 5 років. Після закінчення цього терміну є можливість подати заяву на продовження статусу ПМП або на отримання громадянства.

Першим кроком щодо легалізації в Чехії, логічним і найбільш доступним для іноземця, є отримання виду на проживання, тобто дозволу на довгострокове перебування в Чеській Республіці (далі будемо використовувати загальнозрозумілу термін ВНП). Спільними підставами для отримання іноземцем ВНП є:

- Навчання в чеському навчальному закладів;

- Контракт на трудову діяльність у Чехії;

- Заняття бізнесом на території Чеської Республіки (володіння іноземною фізичною особою паєм в чеській фірмі або ліцензією на право ведення підприємницької діяльності) – за цим пунктом у Чехії проживає більшість наших співвітчизників.

Згідно чеського законодавства, статус довготривалого перебування надається іноземним громадянам на період, необхідний для досягнення мети перебування в ЧР, але не більше ніж на 1 рік (з правом багаторазового продовження). Інакше кажучи, термін перебування іноземця в Чехії не обмежений, але ВНП вимагає щорічного продовження. На практиці це виглядає так: після перевірки поданих документів в паспорт (РКР), що підтверджує право іноземця на довгострокове перебування в Чеській Республіці, в поліції вклеюється відповідна марка.

Статуси ВНП і ПМП в правовому відношенні практично рівні між собою (існують відмінності в області соціального забезпечення). Основна відмінність полягає в термінах продовження дозволу на перебування в ЧР: для статусу ПМП – 1 раз на 5 років, для статусу ВНП – щорічно.

Отже, для іноземця найбільш пробачимо способом отримати офіційний статус для проживання в Чехії, є ВНП. Дозвіл на постійне проживання (ПМП) на території Чеської Республіки іноземцю отримати складніше, оскільки першою умовою його отримання є п’ятирічний термін перебування зі статусом ВНП. Нарешті, чеське громадянство іноземець отримати теж може, але зробити це дуже і дуже непросто.

Отримання ВНП дозволяє реалізувати наміри всіх груп наших співвітчизників, про які говорилося на початку статті. Для тих, хто побоюється розвитку несприятливої ​​ситуації в нашій країні, оформлення ВНП надає можливість в будь-який момент в’їхати на територію Чехії незалежно від ймовірного введення візового режиму. Для українців, що мають кошти для інвестування за кордон і бажання мати будинок за кордоном, отримання ВНП в Чехії дозволяє легально вести бізнес у цій країні і придбати на належну їм чеську фірму будь-який об’єкт нерухомості. Робота в Чехії дасть повноцінні можливості облаштувати своє життя в цій країні.

ОФОРМЛЕННЯ ДОКУМЕНТІВ

Процедура оформлення посвідки на проживання у Чеській Республіці проста, особливо якщо порівнювати її з тим, що доводиться переживати українцям, що бажають отримати той самий статус довгострокового перебування у посольствах і консульствах США, Німеччини, Англії і більшості інших західних країн.

В останній редакції Закону «Про перебування іноземців на території Чеської Республіки» записано, що заява про дозвіл на довгострокове або постійне проживання в Чехії іноземець повинен подавати за кордоном у чеське посольство або консульство. Але на практиці це нововведення поки не діє, і іноземний громадянин подає таку заяву в поліцію у справах іноземців (іноземну поліцію, як її ще називають) безпосередньо в Чехії.

Ось повний перелік тих документів, які необхідно подати в чеську іноземну поліцію для отримання виду на проживання:

1. Три кольорові фотографії 45 х 35 мм.

2. Закордонний паспорт, дійсний на термін не менше року з дня подачі документів.

3. Копія свідоцтва про народження.

4. Документ, що пояснює мету перебування на території Чеської Республіки.

Таким документом може бути:

- Зобов’язання родича (чоловіка, дружини чи сина, дочки – для літніх батьків), вже маючого вид на проживання, утримуати заявника;

- Виписку з торговельного реєстру, видану Торговим судом, що підтверджує, що заявник є засновником чеської фірми;

- для учнів – підтвердження з чеського навчального закладу про проходження навчання.

5. Документ, що підтверджує наявність умов для проживання на території Чеської Республіки.

Таким документом може бути:

- Договір найму з господарем будинку або житловим кооперативом;

- Спеціальна форма, підписана домовласником, про його готовність надати умови для проживання (підпис домовласника повинна бути нотаріально засвідчена, крім того, необхідно додати виписку з кадастру, яка підтверджує, що дана особа дійсно є власником нерухомості).

6. Довідка з чеського банку про те, що у заявника відкритий рахунок і на цьому рахунку є сума в 39 000 чеських крон або еквівалент в будь-якій валюті за курсом Народного банку (близько 1300 доларів). У випадку, коли в іноземця є діти до 15 років і яких він хотів би внести у вид на проживання, така ж сума має лежати на його рахунку в банку на кожну дитину.

7. Довідка з Чеської прокуратури про те, що заявник не був судимий і не перебуває під слідством на території Чехії.

8. Заповнена анкета-заява.

9. Марка про сплату відповідного державного мита вартістю 1000 чеських крон ($ 30).

10. Нотаріально завірена і перекладена на чеську мову судовим перекладачем копія свідоцтва про народження кожного з дітей, якщо у заявника є діти до 15 років, яких він хотів би внести у вид на проживання.

11. Довідка про несудимість на території України.

Більше ніяких документів при поданні заяви про надання посвідки на проживання не потрібно. Прийняті документи розглядаються іноземною поліцією в термін до двох місяців.

Відмов за заявами про надання посвідки на проживання практично не буває, виключення становлять лише випадки неправильного підбору пакету документів або виявлення будь-яких технічних помилок в їх оформленні. А такі цілком можливі, оскільки майже всі перераховані документи, необхідні для отримання посвідки на проживання, збирати, оформляти (а при необхідності і переводити на чеську мову), подавати в поліцію доводиться безпосередньо в Чехії.

Заявник може спробувати пройти всі процедури, пов’язані з оформленням дозволу на проживання в Чехії, самостійно, а може передоручити проробити всю цю роботу посередницькій фірмі. Але у всіх випадках слід мати по можливості більш повне уявлення про наслідки зробленого вибору.

Звертаємо увагу читачів на два моменти, пов’язаних з оформленням ВНП.

У Чехії документи, що підтверджують дозвіл на проживання, видаються особам старше 15 років. Діти, які не досягли цього віку, вписуються у вид на проживання одного з батьків, і кожному з них видається копія письмового дозволу перебувати на території Чеської Республіки.

Також слід пам’ятати, що іноземець, що проживає в Чехії і володіє статусом ВНП або ПМП, тим не менше, залишається громадянином тієї країни, яка видала йому закордонний паспорт, тобто українець залишається громадянином України, а виданий йому в Чехії «Паспорт іноземця» прив’язаний до даних українського закордонного паспорта й строку його дії (статус ВНП і ПМП в Чехії видається на термін, тривалість якого на два місяці менше, ніж термін дії закордонного паспорта).

Для продовження посвідки на проживання іноземець зобов’язаний раз в рік прийти в іноземну поліцію, маючи при собі пакет таких самих документів, що і при первинному оформленні ВНП. Однак слід пам’ятати, що вид на проживання в Чехії не підлягає продовженню у разі дострокового розірвання трудового контракту при звільненні працівника або припинення навчання в чеському навчальному закладі. Право іноземця на довгострокове перебування в Чехії припиняється також і в інших випадках, якщо минула мета або зникли умови, при яких довготривале перебування в країні було дозволено.

Іноземцю слід з’явитися в іноземну поліцію не пізніше, ніж за два тижні до закінчення терміну дії ВНП. Неявка іноземця в поліцію в строк тягне за собою позбавлення його виду на проживання і штраф (потім, правда, вид на проживання може бути відновлений, але процедура ця, як уже зазначалося, тривала, до того ж обчислення строку проживання в Чехії починається заново).

Як вже говорилося, після п’яти років проживання в Чехії з ВНП іноземець може звернутися в іноземну поліцію з клопотанням про надання йому статусу постійного проживання (ПМП). Для оформлення ПМП іноземець повинен зібрати і представити в поліцію практично той же, що і при оформленні виду на проживання, пакет документів. Після перевірки правильності їх оформлення видається дозвіл на постійне проживання (ПМП) в Чехії на термін до 5 років з правом багаторазового його продовження.

Відповідно до закону про іноземців, статус ВНП і ПМП в Чехії припиняється, якщо іноземець безперервно перебуває поза її територією протягом більше 180 днів, завчасно не повідомивши про це відповідний орган Міністерства внутрішніх справ. Однак, як показує практика, на сьогоднішній день цей термін ніким не відстежується, відповідно зазначена норма практично не діє.