Офіційна назва – Фінляндська Республіка, (фін. Suomi, англ. Finland). Фінляндія – держава на півночі Європи, входить до Європейського Союзу і є членом Шенгенської угоди. Столиця Хельсінки. В Фінляндії проживає 5,3 мільйона чоловік, з них кількість чоловіків і жінок майже в рівних співвідношеннях. Етнічний склад: 90% жителів – фіни, шведи – 300 тисяч осіб., на півночі проживає місцеве населення – саами, вони говорять на саамській мові. Всього 100 тисяч іноземців, з них близько 23 000 тисяч росіян. На Аландських островах і в деяких прибережних районах переважають шведи.

Передумови для отримання дозволу на тимчасове проживання

Програма Au-pair дає можливість молодим фахівцям продовжити свою освіту і залишитися легально жити і працювати у Фінляндії.

Au pair – це іноземець 17-30 років, який приїжджає до Фінляндії з метою вивчення фінської або шведської мови і культури чи для ознайомлення з ними. Au pair живе в сім’ї та відшкодовує своє утримання неважкою роботою по будинку. Au pair не доглядає за дітьми або будинком протягом повного робочого дня.

Au pair не потребує дозволу на роботу, достатньо простого дозволу на тимчасове проживання. Якщо він прибуває до Фінляндії, щоб займатися доглядом за будинком або дітьми протягом повного робочого дня, йому необхідно отримати дозвіл на проживання і роботу.

Щоб отримати дозвіл на тимчасове проживання, клопочучий про роботу в якості au pair повинен цікавитися фінською або шведською мовою і фінською культурою, він повинен відвідувати курси мов під час свого перебування у Фінляндії. Після прибуття до Фінляндії він повинен вже мати знання з фінської або шведської мови або фінської культури (наприклад, пройти курс історії чи політики) і мати свідоцтво про це.

Читайте також: Робота в Фінляндії

Au pair бере участь в повсякденних справах родини. Оскільки його положення прирівнюється до члена сім’ї, його трудове навантаження не може бути більше ніж у інших членів по догляду за будинком і дітьми.

Якщо трудове навантаження au pair більше, ніж у інших членів сім’ї, він вважається працівником. У цьому випадку йому слід клопотатися про дозвіл на проживання в якості працівника, він повинен одержувати відповідну зарплату за свою роботу і за нього слід платити податки роботодавцю. Про перший дозвіл на тимчасове проживання au pair клопоче до приїзду до Фінляндії на батьківщині або в іншій державі, де він в даний момент законно перебуває. Він повинен сам почати процес клопотання і чекати на рішення за кордоном, оскільки відмітка про дозвіл повинна бути в його паспорті після приїзду до Фінляндії.

Анкету для клопотання (UVI101) можна отримати в представництві Фінляндії або ж роздрукувати з домашньої сторінки відділу у справах іноземців за адресою www.uvi.fi. Клопотання слід подати в представництво Фінляндії, яке для прийняття рішення надсилає його разом з додатками відділу у справах іноземців.

Перший дозвіл на тимчасове проживання для au pair видається максимально на один рік. Після цього він може клопотати про додатковий дозвіл, проте вже не на підставі положення au pair. Дозвіл може бути надано, наприклад, у зв’язку з навчанням, роботою або сімейними зв’язками.